Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

MAITT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

MAGYAR ANESZTEZIOLÓGIAI ÉS INTENZÍV TERÁPIÁS TÁRSASÁG

Tájékoztató film a Műtéti érzéstelenítésről

Nagy sávszélességű, gyors Internet kapcsolaton a film betöltése kb. 20-30 mp-ig tart. Ha nem indul el az automatikus lejátszás, kattintson a bal egérgombbal a fekete felületre, ekkor megjelennek a lejátszásvezérlők és elindíthatja a videót.

ANESZTEZIOLÓGIA ÉS INTENZÍV TERÁPIA

ANESZTEZIOLÓGIA ÉS INTENZÍV TERÁPIA

* Elnök a MAITT mindenkori elnöke,
tagjai az aktív egyetemi tanárok
és a Szakmai Kollégium
Tagozatának elnöke

dr. Csontos Csaba
dr. Babik Barna


Felkért referátumok:dr. Tassonyi Edömér
Eredeti közlemények:dr. Mühl Diana
Összefoglaló tanulmányok:dr. Iványi Zsolt
Élettani jegyzetek:dr. Babik Barna
Esetismertetések:dr. Bobek Ilona
Folyóirat-referátumok:dr. Szentkereszty Zoltán
Webszerkesztő:dr. Nagy Géza

dr. Csomós Ákos

dr. Bogár Lajosdr. Fülesdi Béla
dr. Gál Jánosdr. Babik Barna


Pécsi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzívterápiás Intézet
7624 Pécs Ifjúság u.13
Telefon/fax: +3672535832;+3672503681
e-mail: csontos.csaba@pte.hu, bogar.lajos@pte.hu


dr. Csontos Csaba

ISSN 0133-5405 (Nyomtatott)

ISSN 2732-2459 (Online)

 • Tartalom
 • Főszerkesztői levél
 • A centrális vénás és az agyi szöveti oxigén szaturáció eltérése altatott cukorbetegekben

  Agócs Szilvia dr., Südy Roberta dr., Schranc Álmos dr., Blaskovics Ivett dr., Lengyel Csaba dr., Peták Ferenc dr., Babik Barna dr.

  Az agy egységnyi tömegére eső oxigén-felhasználása a szívizom után a szervezetben a legmagasabb mértékű, ezért a regionális agyi szöveti szaturáció (rSO ) a centrális vénás oxigén- 2 szaturációnál (ScvO ) szükségképpen alacso- 2 nyabb értéket mutat. Vizsgálati hipotézisünk szerint diabétesz mellituszban (T2DM) ez az élettani oxigén-szaturációs rés (gSO ) még in- 2 kább kiszélesedhet, és módosulhat a szívműtétek során a műtét különböző szakaszaiban. Extrakorporális keringést igénylő szívműtétek (CPB), illetve mozgó szíven történt revaszkularizáció (OPCAB) során 48 diabéteszes, és 91 nem diabéteszes betegnél szimultán mértük az rSO -t közeli infravörös spektroszkópiával 2 (NIRS), illetve az ScvO -t centrális vénás vérből 2 vett mintákból végzett vérgázvizsgálattal. Az rSO és a ScvO értékeit anesztézia indukció 2 2 előtt, után, és a műtét különböző fázisaiban rögzítettük. Az anesztézia indukciója előtt a diabéteszes betegek ScvO értékei nem különböztek a 2 kontroll csoport értékeitől, az rSO értékeik 2 azonban alacsonyabbak voltak, mint a kontroll csoporté (60,4±8,1%[SD] vs. 67,2±7,9%, p<0,05), és a különbség a műtét során végig megmaradt. Az indukció után mért gSO na- 2 gyobb volt a diabéteszes csoportban, mint a kontroll betegek körében mind extrakorporális keringést igénylő műtéteknél (20,2± 10,4% vs. 12,4±8,6%, p<0,05), mind mozgó szíven történő koronária revaszkularizáció során (17,0±7,5% vs. 9,5±7,8%, p<0,05). A gSO a diabéteszes betegeknél tovább nőtt 2 az extrakorporális keringés indulása után, OPCAB műtétek során nem volt értékében szignifikáns intraoperatív változás. A diabéteszes betegekben a ScvO és a rSO 2 2 közötti fiziológiás rés kiszélesedett, és kapcsolatuk megváltozott, ezért az agykérgi szöveti oxigén-szaturáció zavarainak megítélésére a centrális vénás szaturáció, mint gyakran használt, a keringést globálisan jellemző klinikai paraméter nem alkalmas. Eredményeink alátámasztják a NIRS monitorozás kiemelt fontosságát a 2-es típusú diabéteszes betegek perioperatív ellátása során. A vizsgálat ClinicalTrials.gov regisztrációs száma: NCT03668301

 • Nézőpont kérdése, Guillain-Barre szindróma az intenzív osztályon

  Sági Ádám dr.

  A Guillain-Barre szindróma a perifériás idegek egyfajta működési zavara, melyet rendszerint fertőzés kapcsán termelődő antitestek okoznak. Típusos esetben szimmetrikus, aszcendáló gyengeség, parézis alakul ki, mely túlnyomórészt tüneti kezelés mellett gyógyul. Súlyos esetben tetraparézisig progrediálhat a betegség. A légzőizmok érintettsége esetén válik szükségessé gépi lélegeztetés, intenzív osztályos kezelés. Diagnózishoz a típusos klinikum és liquorvizsgálat útján juthatunk. Terápiás lehetőségként a plazmaferezis és az intravénás immunglobulin áll rendelkezésünkre. Esetbemutatásomban ismertetem egy negatív anamnézisű fiatal férfi történetét, aki előzetes dokumentált infekció nélkül, a betegségre típusos panaszok miatt mentőszállítással került kórházunk sürgősségi osztályára, ahol lumbálpunkcióval igazolódott a Guillain-Barre szindróma. Rapid progresszió miatt az intenzív osztályra történt a beteg felvétele. 50 nap lélegeztetés, 5 plazmaferezis, szeptikus és egyéb szövődményekkel tarkított kezelést követően javuló neurológiai státusszal emittáltuk az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetbe, ahol további két hónap gyógykezelésben részesült. Felépülését követően jelenleg teljes életet él. Betegünk gyógyulását követően nyilvános internetes napló formájában írta meg a kórházi, köztük az intenzív osztályos „élményeit“, mely mindannyiunk számára fontos visszajelzést ad a betegekkel történő megfelelő kommunikáció, illetve testi egészségük mellett mentális jóllétük megőrzésének fontosságáról.

 • Az ASA és az APSF közös közleménye a COVID-19 fertőzésen átesett betegek tervezett műtétéről és anesztéziájáról.

  Referálta: Bocskai Tímea

  A COVID-19 járvány alatt bizonyos elektív műtétek elvégezhetők a COVID-19 fertőzésen átesett betegek esetében is. Ezek tervezése nem könnyű, mivel az optimális időpont meghatározására és a preoperatív állapotfelmérés kritériumaira még nincsenek teljeskörű evidenciák. Az alábbi útmutató segítségül szolgálhat e betegek műtét előtti értékelésében és a műtétek ütemezésében. A már meglévő ajánlások változhatnak az újabb ismeretek hatására.

 • Korábban COVID-19-pozitív betegek előkészítése elektív műtétre: útmutatás a preoperatív értékeléshez.

  Referálta: Bocskai Tímea

  A COVID-19 járvány hatással van a klinikai gyakorlat szinte minden aspektusára. A COVID-fertőzésen átesett betegek visszatérnek a közösségbe és sokan közülük elektív műtétre várnak. Kevés bizonyíték áll rendelkezésre a COVID fertőzés műtéti kockázatra gyakorolt lehetséges hatásairól. A COVID-19 fertőzésről már tudjuk, hogy egy több szervet érintő rendszerbetegség, időnként súlyos klinikai lefolyással. A fertőzés okozta betegségek mellett a hosszantartó kórházi kezelést, a posztvirális szindrómákat és szövődményeket is figyelembe kell venni a preoperatív kockázatértékelés során.

 • A magnézium-szulfát perioperatív alkalmazásának hatása az anesztetikumok teljes dózisára általános anesztézia során Szisztematikus áttekintés és metaanalízis

  Laura Rodríguez-Rubio, PhD MD, Eduardo Nava, PhD MD, Julian Solís Garcia del Pozo PhD MD, Joaquín Jordán, PhD

  A magnézium-szulfát számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, mely hasznos készítménnyé teszi az aneszteziológiában. Módosítja a stresszel kapcsolatos reakciókat az értágító, antiaritmiás és katekolamin felszabadulást gátló hatásainak köszönhetően. A központi idegrendszerben NMDA (N-metil-D-aszpartát) receptor antagonista, így fájdalomcsillapító és narkózist fokozó hatású. Előbbiek a katekolamin kiáramlás csökkentésével együttesen mérsékelik a sebészi ingerre adott stressz választ.A motoros véglemezen gátolja az acetilkolin felszabadulását, így fokozza az izomlazítók hatását. A magnézium-szulfát aneszteziológiai adjuváns hatásaival kapcsolatosan számos klinikai vizsgálatot végeztek.

 • Vírus, de nincs koronája

  Dr. Széll Kálmán

  Napjaink a korona vírussal és az általa okozott pandémiával vannak túltelítve. Valóban megrendítő, hogy egy vírus képes két vállra fektetni a magára oly büszke, technikailag egyre tökéletesedő emberiséget. Ám közben hajlamosak vagyunk megfeledkezni a kisebb „lármát” okozó, csalárd egyéb vírusok létezéséről. Az alattomos nyelvrontó vírus nap, mint nap szedi áldozatait, szinte észrevétlenül lopakodik. Kárvallottja édes anyanyelvünk, ami egyedülálló értéket képvisel.

 • Emlékezés Dr. Retteghy Tibor főorvos úrra (1949-2021)

  Dr. Nardai Gábor

  Ha csak annyit említenék, hogy Retteghy főorvos úr több, mint 40 évig volt elhivatott, szakmáját szerető aneszteziológus és éppen 40 évig dolgozott az Országos Traumatológia Intézetben, ez is elegendő alap lenne egy megemlékezéshez. De több is van ebben az életműben, mint egy becsületesen megélt orvosi életpálya, olyan, amit érdemesnek tartok a hazai szakmai közösséggel is megosztani.