Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

MAITT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

MAGYAR ANESZTEZIOLÓGIAI ÉS INTENZÍV TERÁPIÁS TÁRSASÁG

Tájékoztató film a Műtéti érzéstelenítésről

Nagy sávszélességű, gyors Internet kapcsolaton a film betöltése kb. 20-30 mp-ig tart. Ha nem indul el az automatikus lejátszás, kattintson a bal egérgombbal a fekete felületre, ekkor megjelennek a lejátszásvezérlők és elindíthatja a videót.

ANESZTEZIOLÓGIA ÉS INTENZÍV TERÁPIA

ANESZTEZIOLÓGIA ÉS INTENZÍV TERÁPIA

* Elnök a MAITT mindenkori elnöke,
tagjai az aktív egyetemi tanárok
és a Szakmai Kollégium
Tagozatának elnöke

dr. Csontos Csaba
dr. Babik Barna


Felkért referátumok:dr. Tassonyi Edömér
Eredeti közlemények:dr. Mühl Diana
Összefoglaló tanulmányok:dr. Iványi Zsolt
Élettani jegyzetek:dr. Babik Barna
Esetismertetések:dr. Bobek Ilona
Folyóirat-referátumok:dr. Szentkereszty Zoltán
Webszerkesztő:dr. Nagy Géza

dr. Csomós Ákos

dr. Bogár Lajosdr. Fülesdi Béla
dr. Gál Jánosdr. Babik Barna


Pécsi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzívterápiás Intézet
7624 Pécs Ifjúság u.13
Telefon/fax: +3672535832;+3672503681
e-mail: csontos.csaba@pte.hu, bogar.lajos@pte.hu


dr. Csontos Csaba

ISSN 0133-5405 (Nyomtatott)

ISSN 2732-2459 (Online)

  • Tartalom
  • Főszerkesztői levél
  • Széll Kálmán professzor 95 éves

    Tisztelettel és szeretettel köszöntjük Széll Kálmán professzort, a magyar aneszteziológia és intenzív terápia legkiemelkedőbb alapítóját, aki 2021. május 29-én ünnepelte 95. születésnapját. Szakmai munkája, szombathelyi és pécsi oktatótevékenysége, több száz tanulmánya, orvostörténeti és etikai cikkei, könyvei a legnagyobb orvosok közé emelik őt. 2007-ben jelent meg a „Fehérköpenyes óriások”, 2011-ben az „Erőméz”, 2016-ban a „Göncölszekér” és 2019-ben a „Szarvasgomba” című kötete. Professzor úrnak további jó egészséget és eredményes alkotómunkát kívánunk. prof. Bogár Lajos

  • A láz az intenzív terápiában

    Az intenzív terápiában a fertőzéses betegségekhez kapcsolódó lázak és a nem fertőzéses eredetű hyperthermiás állapotok gyakoriak. A magas testhőmérséklet okának tisztázása számos esetben problémát jelent a klinikusnak, amihez a szerző diagnosztikus ajánlásokat ad. Áttekinti a hőmérséklet monitorozásának lehetőségeit, a lázcsillapításra alkalmazott hűtés módszereit és a lázcsillapítás gyógyszereit. A láz a fertőzésekre adott adaptív válaszreakció, elmaradása rossz prognózist vetít előre. A nem kórosan magas láz javítja a gyógyulás esélyeit, csillapítása ezért a betegség elhúzódásának, súlyosbodásának veszélyével jár. A szerző összegzi a fertőzéses betegségekben alkalmazott gyógyszeres és hűtéses lázcsillapítással kapcsolatos klinikai vizsgálatok eredményeit és a lázcsillapítás megkezdésére a jelen gyakorlatnál magasabb (>39 °C) értéket javasol. Egyes betegcsoportokban azonban más határ ajánlott. A számos nem fertőzéses betegséghez kapcsolódó láz ugyanakkor káros, korai és hatékony csillapítása javítja a beteg kilátásait. A közlemény sorra veszi ezek kórtani hátterét, diagnosztikáját, kezelését és a lázcsillapítás lehetőségeit. Irodalomjegyzékével igyekszik a klinikust hozzásegíteni a gyakorlatában felmerülő kérdéseket megválaszoló forráshoz.